Astma bij katten

Katten met Astma

Als er bij uw kat astma is geconstateerd heeft u een goede uitleg van uw dierenarts gekregen. Waarschijnlijk heeft uw kat medicijnen gekregen. U moet weten dat katten ook baat kunnen hebben bij een astmapuffer. Op die manier komt het medicijn direct op de juiste plaats terecht en kunt u, als er ineens benauwdheid optreed ook verlichting geven. Het medicijn dat uw kat moet inademen wordt gegeven via de Aerocat.

Toedienen van astmamedicijnen met de Aerokat.

Toedienen van astmamedicijnen met de Aerokat.

 

U 'puft" het medicijn van uw kat in de Aerokat. Vervolgens schuift u het kapje over de neus van uw kat. Door 8 tot 10 keer adem te halen inhaleert uw kat het medicijn dat direct in de longen van uw kat zijn werk kan doen.

 

Wat kunt u thuis doen?

Ventilatie

Zorg altijd voor goede ventilatie. Heeft uw woning een ventilatiesysteem, laat die dan altijd op de hoogste stand draaien en vervang de filters op tijd! 

Zorg tevens voor een goede luchtvochtigheid! 

Parfum

Gebruik voor uzelf zo min mogelijk parfum; het kan de luchtwegen van een astmakat erg negatief prikkelen. 

Geen synthetische schoonmaakmiddelen

Gebruik natuurlijk schoonmaakmiddelen in huis (bijvoorbeeld groene zeep), vermijdt in ieder geval de schoonmaakmiddelen met toegevoegde geuren: dit zijn allemaal synthetische toevoegingen die benauwdheid kunnen triggeren. 

Kaarsen en Wierrook

Brandt zo min mogelijk kaarsen en als u ze toch brandt, zorg dan dat uw kat niet in de kamer is als u de kaarsen dooft. De rook en bijbehorende geur worden door astmapatiënten als één van de grootste triggers van benauwdheid genoemd. Brand tevens zo min mogelijk, of het liefst geen, wierrook. 

Gebruik niets dat extra geuren verspreid: geen geurstaafjes in de stofzuiger, geen ambipur in het stopcontact enz. 

Als u rookt, zorg dan dat uw kan niet direct in de rook zit en probeer te roken bij de afzuigkap of liever nog: buiten. 

Planten zuiveren de lucht!

We weten het allemaal: planten zuiveren de lucht. Dat is precies waar astma patiënten baat bij hebben.

Zet dus veel planten in huis. Sommige planten staan bekend om hun zuiverende werking. Voorbeelden hiervan zijn: Aloë Vera, Graslelie, Araceae, Ficus, Hedra. 

Praat met een astmapatiënt!

Als laatste advies: praat een keer met een astmapatiënt. Daar kunt u veel van leren!