Niesziekte


Virusinfectie

Niesziekte is de meest voorkomende en de meest bekende infectieziekte bij katten. 

Niesziekte kan veroorzaakt worden door verschillende virussen of een combinatie daarvan. Dat maakt dat het moeilijk een vaccin te ontwikkelen dat 100% bescherming geeft. Het Herpes virus (FHV-1 of FHeV-1) en het Calicivirus zijn de belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij de kat. 


Besmetting

Omdat het virus door een besmette kat wordt uitgeniest komt het virus in kleine vochtige druppels ‘in de lucht’ te hangen en kan door een andere kat makkelijk worden ingeademd. Besmetting is dan een feit. Maar ook mensen kunnen het virus makkelijk overbrengen van de ene op de andere kat. Het niesziekte virus blijft ca een jaar leven als het op kleding is gekomen. Ook voorwerpen waar de kat met niesziekte op heeft geniest (bv het slaapmandje, uw gordijnen etc) blijven het levende virus vasthouden. 

Als uw kat besmet is geraakt met de Herpes varriant van niesziekte, zal hij/zij altijd drager blijven van het virus. Ten tijde van verminderde weerstand kan het virus altijd opnieuw de kop opsteken. 


Symptomen

Niesen met uitvloeiing. Vochtige ogen, koorts, verminderde eetlust, benauwdheid. 


Behandeling 

Virussen zijn niet te bestrijden met antibiotica. Toch kan erger worden voorkomen door tijdig te starten met een kuur. Dit voorkomt namelijk dat bacteriën een kans krijgen toe te slaan tijdens de verminderde weerstand. Zorg dat uw kat blijft eten! Door de verstopte neus kan de kat minder ruiken en zal daardoor niet eten. Zorg voor sterk ruikend eten of geef uw kat dwangvoeding. 

Vaccinatie tegen de niesziekte is een verplichte vaccinatie voor katten die komen logeren in Katnapolsky.